Organisation av tävlingen


Svenska Volleybollförbundet bjuder härmed in landets alla föreningar till Ungdoms-SM i volleyboll. Tävlingarna föregås av kval. Här finns information om hur tävlingarna organiseras.

Det är vår stora glädje att välkomna Sveriges alla klubbar och det välkomnandet gäller inte minst föreningar med nystartad verksamhet. Just i denna tävling finns det verkligen plats för alla!

Hur är tävlingarna organiserande?

Ett SM spelas med maximalt 16 pojk- och 16 flicklag som tagit sig till SM via kvaltävlingar.

Det arrangeras fyra stycken SM-kval och landet är uppdelad i fyra regioner. Dessa är indelade på följande sätt:

Norra Poolen: Lag från: Nordsvenska

Östra Poolen: Lag från: Östsvenska och Stockholm-Gotland

Västra Poolen: Lag från: Västsvenska

Södra Poolen: Lag från: Sydsvenska och Skåne.

Denna säsong arrangeras förkval i Skåne och Sydsvenska då det förväntas bli fler lag än vad som är möjligt för att arrangera en tävlingsdag med drägliga villkor för spelare, ledare och arrangör.

Vid få anmälda lag kan kval slås ihop.

Hur genomförs tävlingarna?

Kval och förkval

Om antalet lag är fem eller färre spelas enkelserie. Är det sex eller fler lag så spelas gruppspel och slutspel. I slutspelet spelas samtliga placeringar ut. Alla matcher avgörs i bäst av tre set. Deltagande lag står för funktionärsuppdragen.

Eventuella protester ska (i skriftlig form) lämnas till den lokala tävlingsledningen tillsammans med protestavgift om 500 kr senast 30 minuter efter den match som protesten avser. Lag som inte fullgör sina skyldigheter vid tävlingarna påförs administrationsavgifter som faktureras i efterhand. Den lokala tävlingsledningen samt Svenska Volleybollförbundets representant bildar juryn som är beslutsmässig.

Prisutdelning direkt efter sista match med Svenska Volleybollförbundets plaketter till de tre bäst placerade lagen per tävlingsklass.

SM-slutspelet

Vid SM spelas det normalt gruppspel med fyra stycken grupper om fyra lag, där ettor och tvåor går till kvartsfinal medan treor och fyror går till spel om placeringarna 9-16. Seedningen och spelsystem är förutbestämd där den pool som det regerande mästarlaget kommer från seedas som etta. Alla matcher avgörs i bäst av tre set. Arrangören av SM-slutspelet står för förstedomare till samtliga matcher. Lagen ansvarar för andredomare och sekreterare.

Eventuella protester ska (i skriftlig form) lämnas till tävlingsledningen tillsammans med protestavgift om 500 kr senast 30 minuter efter den match som protesten avser. Lag som inte fullgör sina skyldigheter vid tävlingarna påförs administrationsavgifter som faktureras i efterhand. I juryn vid SM-slutspelet ingår tävlingsledaren samt en representant från Svenska Volleybollförbundet.

Prisutdelning direkt efter sista match med Svenska Volleybollförbundets pokaler till vinnarna samt plaketter till de tre bäst placerade lagen per tävlingsklass. Ett all-star-team utses och premieras med t-shirts.

Öppna klassen

Pojk- och Flicklass. Tävlingen har begränsat antal lag per tävlingsklass och kan se olika ut för de två tävlingsklasserna. Om fler lag anmäls än det finns platser till kommer lag som deltog vid kvalen att ha företräde. I andra hand kommer anmälningsdatumet.

Antal lag per tävlingsklass avgör spelform. Totalt bör varje lag få spela minst fem matcher. Alla placeringar kommer att spelas ut. Alla matcher avgörs i bäst av tre set. Deltagande lag står för funktionärsuppdragen. Prisutdelning direkt efter sista match med medaljer till de tre bäst placerade lagen per tävlingsklass.

Vilka lag kvalar in till SM?

Maximalt 16 lag per tävlingsklass kvalar in till SM.

Flickor: Antalet platser är olika i de olika kvalen beroende på hur många licensierade ungdomsspelare det fanns registrerade 31 oktober 2019. De åldrar som räknas in är födda 2003-2004.

Reservlag tillsätts i första hand från det egna kvalet. Går inte det så tillsätts lag från annat kval genom proportionell fördelning. Tävlingsledningen äger därefter rätten att tillsätta lag. Endast lag som deltagit i kvalen är aktuella för spel i SM-slutspelet.

Platserna fördelas med ett lag per kval, fast plats, och de återstående 12 fördelas via licenserna på följande sätt:

Norra - 1 fast plats, 2 rörlig plats = 3 platser

Östra - 1 fast plats, 4 rörliga platser = 5 platser

Västra - 1 fast plats, 2 rörliga platser = 3 platser

Södra - 1 fast plats, 4 rörliga platser = 5 platser